Om thailand.no

Bangkok

Bangkok er en meget travel storby hvor du både kan oppleve og finne det meste.(foto © thailand.no)

Bangkok, eller Krung Thep er den største byen i Thailand. Bangkok har vært hovedstad i Thailand siden 1782 etter at den tidligere hovedstaden Ayuthaya ble rasert av hærstyker fra Burma. Hovedstaden ble grunnlagt av Rama I, som var den første kongen i Chakri dynastiet. Bangkok ligger 40 km fra munningen av Chao Praya-elven. Moderniseringen av byen ble gjort for alvor fra 1950-tallet da de fleste kanalene som gikk igjennom byen ble tettet igjen og vestlig bebyggelse ble oppført.

Bangkok bare vokser og vokser ...

Byen ligger på begge sider av elven Chao Phraya, Bangkok har offisielt 8,160,522 registrerte innbyggere (1. juli 2007), mens Stor-Bangkok området har ca. 10 millioner. På dagtid kan dette tallet komme opp i så mye som 15 millioner, p.g.a pendlere fra andre provinser som reiser inn i byen for å jobbe.

Bangkok er en av de raskest voksende byene i verden, og har 1000 registrerte skyskrapere. Økonomien til Bangkok har de seneste årene vært på nesten lik høyde med Singapore, og er en av Sørøst Asias viktigste økonomiske byer. Bangkok er et av verdens mest populære turistmål, med ca. 15 millioner turister innom hvert år.

Severdigheter

Bangkok deles i 2 av Chao Praya elven. På østbredden ligger det opprinnelige Bangkok, Krung thep, med severdigheter, hoteller, restauranter og butikker. På vestbredden ligger Thonburi med kanaler, boligområder og tempelet Wat Arun. Ratnakosin er det kulturelle hjertet i Bangkok. Her, mellom Chao Phrayaelven og turistområdene Banglamphu/Khao San Road, ligger det kongelige palassområdet med Wat Phra Kaeos gullspir og glitrende tempeltak.

Ikke langt fra Chao Praya ligger khao san road i gangavstand som har vært en magnet for unge ryggsekkturister. Her ligger det en rekke billige hoteller, frokoststeder som serverer skinke med stekte egg, reisebyråer, barer og kveldsåpne butikker som selger smykker, pirat CD’er, batikkskjorter og krimskrams. Bekvemt for dem som vil bo billig og føle seg litt som hjemme.

Siam Square er Bangkoks pulserende økonomiske sentrum. Her finnes det skyskrapere, luftkondisjonerte shoppingsentre, det innholdsrike varehuset MBK, Starbucks, World Trade Center, sotete vinduer og McDonald’s. Butikkområdet ligger innen rekkevidde fra fire skytrainstasjoner: National Stadium, Central Station, Ratchadamri og Chit Lom.

Victory Monument er et landemerke i Bangkok og et kommunikasjonsmessig knutepunkt hvor du kan ta minibuss til en rekke steder i Thailand.

I Silom road Bred, støyende butikkgate omgitt av moderne høyhus, ambassader, hoteller og shoppingsentre, restauranter og flyselskapkontorer. Silom Road ligger i den sørlige delen av Bangkok og ligger i nærheten av elven og Lumphini Park i øst. Skytrainstasjonen heter Sala Daeng.

Siam square er Bangkoks pulserende økonomiske sentrum. Her finnes det skyskrapere, luftkondisjonerte shoppingsentre, det innholdsrike varehuset MBK, Starbucks, World Trade Center, sotete vinduer og McDonald’s.

For kommunikasjon i Bangkok står ofte valget enten mellom Metro, taxi eller skytrain (BTS). For mer info om skytrain, se www.bts.co.th.

For den som kan tenke seg å reise under bakken er Metro 20 kilometer lang og har 18 stasjoner. Banen går fra jernbanestasjonen Hua

Lamphong til Bang Sue og passerer blant annet Silom, Lumphini, Queen Sirikit National Convention Centre,Sukhumvit og Chatuchak Park.

Flere linjer og stasjoner er under planlegging. Avganger hvert 2-6 minutt 05.00–24.00, billettene koster 14–36 baht. For mer info, se www.bangkoksubway.com

Elvebuss og elvetaxi på Chao Phraya

Elvebuss og elvetaxi på Chao Phraya er ikke bare et effektivt transportmiddel, men også en morsom måte å oppleve byen på. Turene blir både eventyr og nytelse. Båtene går i rutetrafikk. Du kommer til mange historiske severdigheter i bykjernen via elven. TAT, turistbyrået, har et lite praktisk gratiskart hvor alle de store båtledene er markert.

Det er båtbrygger ved blant annet Tha Tawet (før Khao San Road og Nasjonalmuseet), Tha Thien (Wat Pra Kaeo og Wat Po), Tha Ratchawong (Chinatown), Tha Harbour Department (River View Guesthouse) og Tha Sathorn (skytrain til Silom Road og Siam Square). Rua Duan, Chao Phraya river express fungerer omtrent som lokalbusser.

Båtene går hvert 15 minutt i tidsrommet 06.00-18.40. Enkeltbillett koster 6-10 baht. Ruten går fra Tha Wat Ratchingkhorn like nord for Bangkok Bridge og ender ved Tha Nonthaburi i den nordlige utkanten av Bangkok. Special express boat går fra Tha Rajburana i sør (King Rama IX Bridge) til Nonthaburi og fra Tha Wat Ratchingkhorn til øya Ko Kret. Billetten koster 10-25 baht avhengig av hvor langt du har tenkt deg.

Små taxibåter krysser elven på flere steder, blant annet fra Tha Pra Chan til Thonburi Railway Station og fra Tha Thien til Wat Arun. Prisen er ca. 3 baht.

Taxi er behagelig (ofte luftkondisjonert) og etter norsk målestokk svært billig. Hold deg til godkjente taxier med gulsorte nummerskilt og taxiskilt på taket. Forlang alltid at sjåføren slår på taksameteret. Ellers blir det turistpris og dyrt. Unngå pirat-taxi.

Tuk-tuk er iltre, putrende mopedtaxier med tre hjul og glatte seter. De har den store fordelen at de tar seg frem gjennom de smale smugene. De har også den enda større ulempen at de spyr ut avgasser og du bør ikke være videre sensitiv for eksos og annen forurensning. Tuk-tuk er støyende og verken billig eller komfortabelt, men likevel morsomt.

Wat Phra Kaeo og Grand Palace 

er like mye Bangkok som Eiffeltårnet er Paris. Kong Rama I bygde tempelkomplekset på 1700- tallet. Siden den gang har byen vokst i ring rundt de smekre gullspirene på templene. Dra hit om morgenen eller sent på ettermiddagen når gullet glimrer i kontrast til skyggene og de gule og grønne tempeltakene får en selvlysende glød.

Fra en gullpidestall i templet Wat Phra Kaeo troner den høyt aktede smaragd-Buddhaen. Jadefiguren fungerer som en talisman for hele landet. Lange køer av thailendere kommer hit for å ofre blomsterkranser og tenne røkelse. Det kongelige palasset har derimot stått tomt siden 1946 da monarken med familie valgte å flytte noen kvartaler nordover til Chitladapalasset.

Åpent 08.30-15.30. Entré, 200 baht

Tempelområdet er hellig jord. Unngå shorts, skjorte og sandaler, så får du komme inn.

Wat Po med røtter fra 1500-tallet, er det største tempelkomplekset i Thailand. Innenfor murene er det munkeboliger, religiøse bygninger og hundrevis av Buddhastatuer. Den mest kjente er den hvilende Gullbuddhaen som er 46 meter lang og 15 meter høy. Wat Pos urgamle rolle som læringssenter er fortsatt intakt. Rett overfor den vestlige muren på tempelbygningen blir de beste massørene i landet utdannet gjennom ukelange kurs som arrangeres på engelsk. Her tilbys det også tradisjonell thaimassasje for 300 baht pr. time eller 180 baht pr. halvtime.

Viktige adresser

Norges Ambassade
UBC II Building, 18th floor, 591
Sukhumvit Road, Soi 33, Bangkok 10110,
Tlf +66 (0)2302 6415, fax +66 (0) 22620218, e-mail: emb.Bangkok@mfa.no.
Ambassaden er åpen fra 0900-1200 og fra 1300-1600, man-fre.

Bangkok Tourist Bureau
Stort tilbud av kart og brosjyrer om
Bangkok.  Åpent man-fre 09.00-16.30, tlf 225 76 12(-4)
www.bangkoktourist.com

TAT, Tourist Authority of Thailand,
info om hele landet.
Hovedkontoret ligger på New
Phetchaburi Road, åpent man–fre 08.30–
16.30, tlf 02-250 55 00, www.tat.or.th.

Lenker