Nyheter

Endringer i opplegget

Årets elefantfestival i Surin

Den årlige elefantfestivalen i Surin var berammet til 11.-22. november, med høydepunktene 17. til 20.  
 
Etter kongens bortgang ble det først bestemt at årets festival skulle kanselleres, men nå meldes det at detn i dagene 16.-20- november vil bli erstattet av sørgearrangementer med deltakelse fra 300 delefanter.
 
ved Laen Balihai Pier i Pattaya

Forbud mot private båter

Fra 1. november vil det ikke bli tillatt med parkering og utsetting av båter ved Laem Balihai Beach i Pattaya. 
 
Årsaken skal være mangelen på parkeringsplasser og at båteierne plasserer sine biler og trekkvogner der, og hindrer mer allmenn bruk av det begrensede parkeringsområdet. Båteierne blir nå henvist til Chom Thien Beach på Jomtien.
 
Et hundretalls personer settes inn for å sikre at båtene fjernes før denne dato, melder ThaiPBS
FN-hovedkvarteret i New York

FN tok avskjed med Thailands konge

Det internasjonale samfunnet på FN-hovedkvarteret i New York, hyllet fredag hans majestet Kong Bhumibol Adulyadej for hans visjonære og sterke engasjement i hele hans 70 år som konge av Thailand. 
 
Etter å et minutts stillhet, lovpriste flere kongens rolle i å forene Thailand gjennom kongedømmets oppturer og nedturer. samt hans vilje til å sikre en bærekraftig utvikling gjennom implementeringen av hans tilstrekkelig-økonomi-filosofi. (we) Les mer på TheNation
I populært reservoar sør for Hua Hin

Paviljong til ære for kongen

Nå forberedes åpningen av en paviljong som er bygget, til ære for kong Bhumibol. Den er plassert i et stort vannreservoar 14 mil sør for Hua Hin. 
 
Reservoaret er en del av landsomfattende kongelig prosjektet som hadde som formål å skaffe drikkevann og å fremme turisme, og anlegget det er blitt et svært populært turist- og rekreasjonsområde.
– politiet jakter på 30-40 år gammel mann Bang Saphan

Karaokejente funnet myrdet

Ei 22 år gammel karaoke-jente fulgte med en av kundene til hans hotellrom, i Bang Sapahan lengst sør i provinsen Prachuap Khiri Khan Om lag 9 timer senere ble hun funnet død, med tydelig tegn på at noen hadde tatt livet av henne. 
 
Opptak fra overvåkingskameraer viser jenta sammen med mannen, og politiet jakter nå på vedkommende, som antas å være i alderen 30- til 40 år, melder  DailyNews (thai)
7-Eleven

Stanser salg av 1-2-Call kontantkort

Storkiosk-giganten 7-Eleven har stoppet å tilby alle tjenester og salg av kontantkort knyttet til mobiloperatøren AIS. Det vil si at du ikke kan fylle på ditt kontantkort fra AIS 1-2-Call på 7-Eleven.  
 
Grunnen er en konflikt knyttet til priovisjonsavtalen mellom 7-Eleven og AIS. AIS tilbyr 4 prosent provisjon, mens 7-Eleven på sin side krever 6 prosent. 7-Eleven eies av CP Group.
 
Kontantkort fra 1-2-Call være fortsatt kunne kjøpes på flere steder: Boonterm topp-up maskiner (finnes ofte utenfor 7-Eleven), minibanker og butikkjeder som Tops, Big C, Tesco Lotus og Family Mart.
 
Det er trolig bare et tidspørsmål før en ny avtale er på plass, men i mellomtiden er det altså ikke mulig å fylle opp 1-2 Call kontantkort over disk på 7-Eleven. Andre mobiloperatører selger fortsatt sine kontaktkort på "seven" som vanlig, ifølge nyhetsmagasinet Khaosod.
Thailand med

20 års aldersgrense for kjøp av tobakk

Regjeringen har godkjent en endring av aldersgrensen for kjøp av sigaretter, opp fra 18 til 20 år. 
 
Sigarettforbruket har gått ned, men skal ytterligere ned, er myndighetenes målsetting. Også all form for annonsering innskjerpes.
 
Fergeforbindelsen Pattaya - Hua Hin

Fergeforbindelse i 2020 ?

Regjeringens forslag om en ny fergeforbindelse mellom feriebyene Hua Hin og Pattaya, vil trolig ta minst 4 år og kan bli en realitet i 2020.
 
Regjeringens forslag til å knytte feriebyene i Hua Hin i Prachuap Khiri Khan og Pattaya i Chonburi med fergeforbindelse, er forventet å kunne bli en realitet i 2020.

I dag tar det ca fem timer å kjøre mellom feriebyene. Men når fergen settes inn i drift i 2020, kan reisende forvente å forkorte reisetiden med omtrent to tredjedeler.

Distansen ved å kjøre fra Pattaya til Hua Hin er i dag ca 345km, mens strekningen over bukten er bare 105km.

Ifølge sjefen for det Thailandske Marine Departementet, Mr Suriya sier han ifølge Bangkok Post at planen er å sette inn en moderne ferje som skal være i stand til å håndtere mellom 300-500 passasjerer og mellom 30-60 biler på hver strekning, og turen vil bare ta cirka en og en halv time.

Et konsulentfirma skal nå være innleid til å gjennomføre en mulighetsstudie av prosjektet. Studien skal være ferdig i løpet av desember i år, og prosjektet vil da bli foreslått for Transport departementet, som deretter vil søke kabinett godkjenning for et budsjett til å konstruere porter for prosjektet, skriver Bangkok Post.
Smart Travel Asia

Bangkok igjen kåret som nr. 1 i Asia

Nå er det leserne av nettstedet og magasinet Smart Travel Asia som i sin "Best In Travel Poll 2016" har kåret Bangkok som den fremste feriedestinasjonen i Asia.
 
Bali, Tokyo, Dubai og Bhutan må seg slått. Phuket kommer på tredjeplass, og Koh Samui som nr. 8.
 
"Bangkok er en pulserende metropol, en reisehub, et kulinariske og kulturelt sentrum og en av verdens mest spennende byer. Vi er glade for at den har blitt kåret som den fremste feriemål i Asia. Byen tilbyr så mye, om du reiser alene eller med familie, søker mat herligheter, fantastisk netter eller bare gode shoppingmuligheter. Det er noe her for alle, uansett deres alder eller budsjett. " sa TATs representant ved prisutdelingen, melder TAT News.
Fratatt kongelige dekorasjoner

Militære offiserer strippet

Fem militære offiserer er strippet for sine stillinger og fratatt alle kongelige dekorasjoner. 
 
Bakgrunnen skal være desertering og alvorlige tjenesteforsømmelser. Denne, i Thailand ikke så vanlige hendelsen, ble kjent gjennom offentlige kunngjøringer i Royal Gazette (lysningsblandet) ifølge ThaiPBS
For turister fra enkelte land

Thailand dobler visa-avgiften

Mens nordmenn blant mange får 30 dagers visaved ankomst til Thailand, og uten å betale noen avgift,  gjelder dette ikke personer fra en del andre land.  Og fra 27. september blir avgiftene til statsborgere fra 19 land økt fra 1000 til 2000 baht, og det gir dem fortsatt visa for opphold i bare 15 dager.
 
Dette gjelder personer fra Andorra, Bulgaria, Bhutan, Kina, Kypros, Etiopia, India, Kasakhstan, Latvia, Litauen, Maldivene, Malta, Mauritania, Romania, San Marino, Saudi Arabia, Taiwan, Ukraina og Usbekistan.
Turister ignorerte røde varselflagg

Turister druknet utenfor Koh Chang

En tysk mann (55) og en britisk kvinne (19) druknet  i helga etter å ha blitt tatt av kraftige bølger, utenfor en strand på Koh Chang.   Rød varselflagg var satt opp men var tydeligvis ignorert. 
 
På denne årstiden er det både i Thailandbukta og i Andamanhavet tidvis kraftige bølger, hvor også mindre fartøyer frarådes å legge utpå.
Bombeaksjonene i Thailand

Linkes til mektige person i sør

Bombeaksjonene og brannstiftelsene den 11. og 12. august kan likevel se ut til å ha en viss link til de muslimske opprørene i de tre sørligste provinsene. 
 
De enkle bombene, som har blitt fjernutløst med mobiltelefoner, har hatt telefoner som bare selges i Malaysia.  Politiets spekulasjoner går ut på at det er en mektig politisk person et sted i sør, som har leid opprørere til å utføre aksjonene, og at de således ikke er en del av opprørernes egen agenda. 
 
Opprørerne, som har "herjet" i mer enn ett tiår, har så langt ikke utført sine dødbringende aksjoner utenfor de tre sørligste provinsene, samt noen distrikter i en naboprovins., skriver Bangkok Post.

Nordmenn i Thailand trygdesvindler mest

Totalt ble 169 personer anmeldt for trygdesvindel i utlandet i løpet av fjoråret. En dobling sammenlignet med tallene for 2013, sier Magne Fladby sjef for Seksjon for Arbeid og inntektssikring i Nav til NRK. Totalt dreier det seg om svindel for over 50 millioner kroner.

Det er Thailand som er det enkeltlandet hvor NAV har avdekket flest saker. Deretter følger Tyrkia. I gjennomsnitt er det snakk om trygdesvindel for 300.000 kroner i hver av de anmeldte sakene.
 
– Det er i grove trekk etniske nordmenn som oppholder seg eller bor i Thailand og mottar ytelser. Vi ser også at 60 prosent av sakene omhandler andre land i Asia, og der kan det være snakk om personer med annen etnisk bakgrunn, sier Fladby til NRK.
 
NAV har også avslørt personer som reiser hjem til Norge for å møte opp til avtalte møter, men som så drar rett utenlands igjen. Disse har blitt avslørt av stempler i passene. NAV samarbeider blant annent med valuteregisteret for å avsløre pengetransaksjoner i utlandet.
 
Dagpenger og arbeidsavklaringspenger kan unntaksvis eksporteres til utlandet, men da må det avklares med NAV.
 
– Nav Kontroll har nå en egen utenlandsgruppe som vil prioritere trygdesvindelsaker enda sterkere framover, sier Fladby til NRK.
Eksplosjonene og brannstilftelsene i Thailand

-”En hjerne, to team”

Bak bombeeksplosjonene og brannstiftelsene i Thailand den 11 og 12. august, står det en mastermind og to team, hevder politiet.  Og de regner med at et tyvetalls personer er involvert. 
 
Det er i ettertid også funnet noen udetonerte bomber og bl.a. en hvor den tilhørende mobiltelefonen har sin opprinnelse i Malaysia. 
 
Politiet er forsiktig med å gå ut med hva som kan være motivet og tilhørigheten til den og de som står bak.  Dog avises det at det er noen link til de muslimske opprørerne i de tre sydligste provinsene.  Spekulasjoner om politiske motiver, og at de såkalte rødskjorter står bak blir avvist fra det holdet. 
 
Begge de to store politiske partiene, som var imot den nå vedtatte grunnloven. Har fordømt aksjonene, skriver TheNation
En død, minst 20 skadd

Bombeeksplosjoner i Hua Hin

En thailansk kvinne døde og 20 ble skadet, deriblant sju utenlandske turister, i to bombeeksplosjoner i Hua Hin sent torsdag kveld lokal tid. Bombene skal ha vært plassert 50 meter fra hverandre og skal ha eksplodert med omlag tjue minutters mellomrom.
 
Bombene var gjemt i to blomsterpotter og detonert ved hjelp av mobiltelefon.
 
Kvinnen som mistet livet i forbindelse med bombeeksplosjonen drev en mobil "Som Tam"-vogn (Gatekjøkken som selger papayasalat) og ble livstruende skadet i den første bombeeksplosjonen, iflg lokale medier. Hun døde kort tid etter på sykehuset.
 
Tilstanden skal, iflg politiet i Hua Hin, være alvorlig for tre av de skadde. De skadde er sendt til Hua Hin Hospital, San Paulo Hospital og Bangkok Hospital i Hua Hin. Sju utenlandske turister er blant de skadde. Fire av disse er kvinner. To av de utenlandske turistene skal være britiske borgere, de øvriges turistenes nasjonalitet er sålangt ikke kjent, men UD har ingen indikasjoner på at det skal være nordmenn blant disse.
 
Den drepte skal iflg politiet være en thailandsk kvinne. Ingen har såplangt påtatt seg ansvaret for bombene. Ifølg norsk UD er det ingenting som typer på nordmenn er rammet.
 
Eksplosjonene i Hua Hin skjedde i et område med mange barer som frekventeres mye av utenlandske turister og er i nærheten av der en engelsk familie nylig ble slått helseløse av fire unge thaier.
 
Eksplosjonen i Hua Hin inntraff bare noen timer etter en større eksplosjon i den sørlig provinsen Trang. Sju personer ble skadet i denne hendelsen. UDIs resieråd fraråder nordmenn å reise til Thailands tre syndligste provinser.

Nytt parlamentsvalg i Thailand i november 2017

Valg på nytt underhus (parlament) skal ifølge stasministeren skje i november 2017. Da vil en følge juntaens såkalte veikart ha alle nødvendige lover på plass. På spørsmål om når forbudet mot politiske samlinger ville oppheves, sa ha at det ville skje når alle lover var på plass og det var fred i landet.

Ved folkeavstemminga den 7. august fikk Thailand sin nye grunnlov, en grunnlov som sikrer militæret avgjørende innflytelse i årene som kommer. Bl.a. skal statsministeren velges av senatet, et senat som blir oppnevnt og ikke valgt.
 
Thailands statsminister fikk i går spørsmål fra pressen om han ville bli den neste statsministeren, noe han bryskt avviste ved å si at det måtte en spørre politikerne om. Også kritiske spørsmål til folkeavstemminga og resultatet ble besvart med motspørsmål, melder Associated Press/Thaivisa.
Fastboende utlendinger i Thailand

Fastboende kan bli unntatt fra ”sporing”

Telekommunikasjonskommisjonens forslag om at alle utledninger som oppholder seg i Thailand skal ha spesielle SIMkort som gir myndighetene muligheter til å spore dem opp.
 
Nå sies det at forslaget skal diskuteres med en rekke instanser og at det kan bli aktuelt at det ikke skal gjelde fastboende utlendinger, utlendinger på års- og langtidsvisum.

Forøvrig har det komme frem at folk kan spores opp også med dagens SIM-kort, men forskjellen er at de nye automatisk og kontinuerlig vil sende stedsinformasjon til en database, og at denne funksjonen ikke kan deaktvieres. Fra kommisjonen sies det forøvrig at forslaget ikke kommer fra militærjuntaen, ifølge Khaosod
Forhandlinger førte ikke frem

Ingen lavere drosjepriser på Phuket

På Phuket er minsteprisen for bruk av drosje 200 baht, selv om turen bare er noen hundre meter. Dette og drosjeprisene generelt klages det på.
 
Prisen er imidlertid fastsatt i forhandlinger med myndighetene. Forleden var det et nytt møtte mellom myndighetene og næringa, uten at en der kom til enighet om endringer.
 
Drosjenæringa peker blant annet på det forhold at det, ikke er som i Bangkok, muligheter for lett å få passasjerer på returturer, som for eksempel på turer tilbake fra flyplassen, hvor bare spesielle godkjente drosjer kan plukke opp passasjerer, skriver PhuketNews

BREXIT-konsekvenser for Thailand

BREXIT kan få konsekvenser for turistsektoren. Om lag 5,6 millioner europeere kommer til Thailand i løpet av ett år, og den største gruppen er britiske borgere. I 2014 nær 950 000.
 
Med det kraftige fallet i den britiske valurten, og derav følgende fall på noen andre europeiske valuter, regner en med at markant nedgang i turistbesøk fra disse landene i tiden som kommer, og da spesielt fra Storbritannia
 
Storbritannias BREXIT vil for øvrig ikke umiddelbart ha vesentlige konsekvenser for Thailand, ifølge Bank of Thailand. Derimot er det en viss risiko for konsekvenser som følge av hva som skjer på de globale finansmarkedene på kort sikt og usikkerhet i forhold til mulige trekk fra andre EU-medlemmer.
 
Bare 1,8 prosent av Thailands totale eksport går til Storbritannia, og de thailandske bankenes engasjement med direkte eksponering i Storbritannia og den europeiske finanssektor er bare på 1,31 prosent av forvaltningskapitalen.
Fra 31. oktober

Lanserer billigere elektronisk pengeoverføringer

15 banker og 4 statlige finansforetak lanserer den 31. oktober et nytt system for elektroniske overføringer av penger, og til lavere priser enn i dag.
 
Det såkalte PromtPay skal gjøre det raskere, enklere og billigere å overføre penger, og blir i denne omgang tilgjengelig for personlige kontoer.
 

For å benytte seg av dette må en registrere det i banken, og det kan skje fra juli måned. Også den som mottar penger må være registrert.
 
Ved overføringer trenger en ikke å bruke kontonummer, men kan bruke telefonnummer eller ID-nummer. Prisene på overføringer starter fra 2 baht, og med 10 baht som det høyeste og når overføringen er på over 100 000 baht. (we) Kilde: ThaiPBS
Augustkampanje for Thailand

Skal lokke til seg kvinnelige turister

Turistnæringen i Thailand starter en augustkampanje som skal lokke kvinner fra hele verden til å legge ferien til «LOS» - Land Of Smile.
 
I forbindelse med dronning Sirkits 84-årsdag i august, skal landets turistmyndigheter, Tourism Authority of Thailand (TAT), lansere en egen kampanje som retter seg spesielt mot kvinner.
 
Målet er å lokke både lokale og internasjonale kvinnelige reisende til å ville oppleve landets severdigheter med spesialtilbud og privilegier som ekstra lokkemiddel.
 
– Kvinner reiser stadig oftere til Thailand i grupper eller på egenhånd, og de forventer å finne aktiviteter og attraksjoner rettet mot deres behov, sier leder for TAT, Yuthasak Supasorn, til avisen Phuket Gazette.
 
TAT har utviklet fem ulike reklamekonsepter som alle er designet for å imøtekomme varierte behov og øke kvaliteten på thailandske reiselivsprodukter og tjenester som er rettet mot kvinnelige reisende.
Blant særordningene som skal tilbys kvinnelige reisende, er egne passkontrollområder, parkeringsplasser og rabatter ved kjøp av flybilletter.
 
Kilde: Phuket Gazette
Tre dagers offisielt besøk i Thailand

Aung San Suu Kyi på offisielt besøk

Myanmars statsrådgiver (en mellomting mellom statsminister og president) ankom i går Thailand, på et tre dagers offisielt besøk. Dette er hennes andre utenlandsreise etter at hun tiltrådte sin nye stilling. 
 
Den første gikk til Laos. Hennes første offentlige opptreden i Thailand i går var på et sjømatmarked i provinsen Samut Sakhon, et område med svært mange burmesiske arbeidere. Burmesernes situasjon vil også bli et av temaene hun vil ta opp med Thailands statsminister.
 
Derimot ser det ut til at Rohingya-spørsmålet er et "ikke-tema", Aung San sies for øvrig ikke å bruke denne betegnelsen, men benevner dem som "muslimske minoriteter".
25. juni

Hua Lamphong feirer sine 100 år

Den 25. juni er det hundre år siden Bangkoks hovedjernbanestasjon Hua Lamphong ble åpnet. Stasjonen er det første møtestedet for de mange som kommer inn til byen fra distriktene, og håndterer daglig om lag 60 000 passasjerer.
 
Lørdag feirer den nyoppussede stasjonen sine 100 år. Her vil en kunne både bivåne historiske damptog, sang, musikk og teaterfremvisninger.
 
I dag er stasjonen også det ene endepunktet for undergrunnsbanen (MRT), men med den forlengelsen som er på gang, vil den bare bli en av mange stasjoner. Også dagene som hovedjernbanestasjon vil ventelig være slutt om 3 år, da vil hovedjernbanestasjonen bli Bang Sue Railway Station. Bang Sue, som ligger om lag 8 km nord for Hua Lamphong og rett vest for MoChit og Chatuchak-marekdet. vil bli et fremtidig knutepunkt for flere transportsystemer.
Taksin Hospital i Bangkok.

Fyllekjørere må vaske likhus

Thailandske myndigheter lanserte i går et program for 100 fyllekjørere som skal utføre renhold på likhuset til Taksin Hospital i Bangkok.
 
Dette er et tiltak for å minne dem om konsekvensene av deres uansvarlig kjøring som kan være fare for andre, heter det fra offiselt hold.
 
Foruten å utføre renhold på likhusene må de dømte promillekjørerne også bivåne obduksjoner
Lion Air blir det fjerde selskapet

Ny lavprisrute til Yangon

Lavprisselskapet Lion Air kaster seg nå inn i kampen om reisende mellom Bangkok og Yangon i Myanmar. Spørsmålet er om det nå blir overkapasitet, da fire andre thailandske selskaper allerede flyr på denne ruta. Her er en sammenligning av de laveste priser (i baht), en vei den 28. juli, og med bagasje 20-30 kg, og skatter og avgifter:
                  
 • Lion Air - 980
 • Thai Smiles - 2160
 • NOK Air - 1716
 • Air Asia - 1902
 • Bangkok Airways - 4315
 
Lion Airs pris er den det reklameres for ved oppstart. Det er ennå ikke mulig å bestille plasser på nettet.
Telenor’s DTAC i Thailand

Søker å beholde markedsandelen

DTAC (Total Access Communication) er landets nest største mobiltelefonoperatør, med 25,5 millioner abonnenter, hvorav 3,1 millioner på 4G, 20 millioner på 3 G og resten på 2 G.

Selskapet nådde ikke frem med sine bud på lisenser som ble tildelt for en tid siden, og avsto også fra å gi bud på den siste 900MHz-lisensen, hvor konkurrenten AIS ble eneste budgiver. DTAC har samarbeid med statlige CAT Telecom flere områder. Selskapet forventer en økonomisk vekst på om lag 3 prosent i inneværende år. (we) Les mer på TheNation
Fra 1. september 2016

Moss Lufthavn Rygge legges ned

Styret i Rygge sivile lufthavn AS hadde tirsdag 24 mai 2016 styremøte, og sendte deretter ut en pressemelding om fremtiden for sivil lufttrafikk på Rygge. Pressemeldingen er krystallklar på konsekvensene av flypassasjeravgiften.
 
Intern informasjon ang konsekvenser av flypassasjeravgift
 
Styret i Rygge sivilie lufthavn AS har i dag diskutert konsekvensene av flypassasjeravgiften. Styret har konkludert med at trafikken skal gå som normalt frem til 1/11-2016.
 
 Styret ser ikke grunnlag for sivil trafikk etter 1/11-2016, og det er besluttet at trafikken skal avvikles etter dette dersom forventet fremtidig volum fra Ryanair bekreftes. Ryanairs ruteprogram antas offentliggjort i løpet av neste uke.
 
 Med vennlig hilsen
 Rygge sivile lufthavn AS
 
Fakta om flypassasjeravgiften
 
 • Vedtatt av Stortinget i desember i fjor og opprinnelig planlagt innført fra 1. april i år. Innføringen er nå utsatt til 1. juni.
 • Avgiften skal ilegges alle avganger fra norske lufthavner med en sats på 80 kroner per passasjer, pluss moms, totalt 88 kroner.
 • Avgiften var en del av budsjettavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF fra november 2015.
 • Den nye avgiften skal etter forutsetningene gi staten 1 milliard kroner i inntekt i år.
 • Ifølge Stortingets vedtak skal flypassasjerer som må reise med flere fly, bare betale én avgift. Finansdepartementet foreslår som vilkår for dette at reisene foregår med samme selskap, eller selskaper med samarbeidsavtale.
 • EFTAs overvåkingsorgan ESA skrev til Nærings- og fiskeridepartementet at avgiftens unntak for slike transferpassasjerer kunne være ulovlig statsstøtte. De har derimot i ettertid sagt at de ikke har noen innvendinger mot avgiften.
 
Kilde: NTB
Thailand

Får nye og sikrere bankkort – med chip

Thailand blir det tredje landet i AEC (Asean Economic Community) som tar disse kortene i bruk. Malaysia fikk de allerede i 2004 og Singapore i 2010. Om lag 87 prosent av landets nær 9900 ATM-automater har siden 16. mai håndtert de nye kortene, og selvsagt også de gamle. De nye kortene har en chip i tilegg til magnetstripe, og skal være betydelig vanskeligere å kopiere.
 
Noe banker vil kreve et mindre beløp for å skifte kort, andre gjør det gratis. Bankene kan også komme til å heve både anskafelses- og årsavgiften for kort, slik som SCB har annonsert å heve avgiften fra 250 til 300 baht.
 
Det kan også skje mindre endringer i gebyrene ved uttak, om det er i egen banks andre filialer eller i andre banker, men det dreier seg da om noen få baht.
 
Omleggingen som har kostet bankene milliarder av baht skal også gjøre det lettere å handle uten kontanter. De nye debetkortene skal etter sigende også kunne brukes i forretninger.
Thailand

Minst 17 skole-jenter omkom i brann

Minst 17 skolejenter døde da det begynte å brenne på en sovesal i en privatskole i Wiengpapao provinsen i Chiang Rai, skriver Bangkok Post.

Politisjef Prayad Singsin i Vingpatao-distriktet opplyser at brannen brøt ut klokka 23 søndag kveld, og det letes fortsatt etter to savnede personer. Fem personer er skadd, og for to av disse skal tilstanden være alvorlig. 38 elver skal ha oppholdt seg i sovesalen, da brannen brøt ut.
 
Skolen drives av en privat stiftelse, og elevene tilhører fattige minoritetsgrupper i fjellområdene nord i Thailand, og tar vare på elever i alderen 3 til 13 år.

Brannen er nå slukket, og thailandske myndigheter vil nå etterforske hva som kan ha vært årsaken til den tragiske brannen.

Photo : Facebook pages of Pithakkiart Witthaya school
Thailands regjering forbereder seg

Grunnlovsforslaget kan bli nedstemt

Valgkommisjonen hadde invitert 77 politiske partier og grupper til møte med orienteringer om grunnlovsforslaget, folkeavstemmingen og eventuelle konsekvenser av at forslag blir nedstemt.
 
50 partier møtte med sine representanter, foruten at det deltok representanter fra dagens styrende organer.
 
Det synes som om regjeringen og valgkommisjonen begge forebereder seg på den eventualitet at grunnlovsforslaget ikke blir vedtatt, og åpner muligheten for å ta i bruk hele eller deler av tidligere grunnlov.
 
Lederen av Democratic Party Abhisit Vejjajiva ba om at juntaens NCPO gav folk mulighet for åpne diskusjoner og kampanjer, noe som fikk tilsutning også fra hans politiske motstandere i Pheu Thai Party, skriver The Nation
Thailands turistmyndigheter støtter

Verdensmestersskapet i muay thai

Thailands turistmyndigheter er en av de største sponsorene av IFMA Muay Thai verdensmesterskap i Jönköping i Sverige. Mesterskapet er et av verdens største innenfor kampsport og begynte den 17 mai og varer frem til den 28. mai. 

Mer enn 2000 deltakere vil konkurrere i Kinnarps Arena, og det forventes at arrangementet besøkes av 40 000 mennesker, skriver Turistkontoret i en pressemelding

I dag starter det 17. IFMA Muay Thai verdensmesterskapet i Jönköping i Sverige. Etter ti dager med konkurranser, vil det stå tilbake én person som vil motta tittelen IFMA-verdensmester. I tillegg til kampene, vil arrangementet presentere den beste blandingen av thailandsk og skandinavisk kultur, inkludert workshops.

- Muay thai er en viktig del av thailandsk kultur og har blitt en populær kampsport i Norden. For oss er det viktig å støtte og være en del av VM i muay thai, sier Pakkanan Winijchai, Director of Tourism Authority of Thailand, Stockholm-kontoret.

Muay thai er en av de mest populære idrettsgrenene i Thailand – både or utøvere og publikum. Det er en gammel sport som har eksistert i mer enn 1000 år og en sport full av tradisjonelle ritualer. Alle kan få glede av denne sporten – uansett kjønn og alder – og muay thai er en bærebjelke i thailandsk kultur.


Besøk Thailands turistmyndigheter under VM i muay thai. Du finner oss ved inngangen og vi har muay thai-workshops hvor du kan prøve å bokse med thailandske mestere, som har stor kunnskap og erfaring innenfor sporten. De thailandske mesterne vil lære deg unike teknikker og utvikle din egen personlige stil. Det vil også arrangeres muay thai-show på scenen den 19., 20., 21. og 22. mai klokken 12.30 og 18.00.
 

Med sikkerhet i tankene

Thailand samler personlig informasjon om utlendinger

Thailandske immigrasjonsmyndigheter oppmoder nå utlendinger om å oppgi blant annet bankdetaljer og stedene de oftest besøker.
 
Det skriver ABC Nyheter som viser til at dokumenter som er innhentet av Khaosod English viser at Thailands Immigration Bureau nå innhenter personlig informasjon om turister.
 
Utlendinger bes om å fylle ut papirer med informasjon om hvilke sosiale medier de bruker, registeringsnummer på bilen og "steder ofte besøkt av utlendingen: Som klubber, restauranter, butikker, sykehus og andre steder" i tillegg til bankkontonummer.
 
Iflg ABC Nyheter skal flere personer de siste dagene ha skrevet på sosiale medier at de har fått disse skjemaene på immigrasjonskontorer i Bangkok.
 
– Vi tvinger dem ikke til å fylle det inn, sier Chatchawan Wachirapaneekhun i Thailands Immigration Bureau til Khaosod English. Han påpeker at immigrasjonsmyndighetene tidligere manglet tilstrekkelig informasjon om utlendinger bosatt i Thailand når det oppsto problemer.

– Vi gjør dette med nasjonal sikkerhet i tankene, sier immigrasjonsoffiseren ifølge Khaosod English
Restriksjoner hjelper lite

Økt drikking blant thaistudenter

For 10 måneder siden ble det i Thailand nedlagt forbud mot salg av alkoholholdige drikkevarer innenfor en radius av 300 meter fra utdanningsinstitusjoner.
 
Formålet var å redusere drikningen og drikkepresset blant studentene. Så langt ser det ut til at hensikten ikke er oppnådd, men at faktisk flere drikker nå enn tidligere.
 
I en undersøkelse ved fire universiteter i og nær Bangkok sa 94,2 prosent av studentene at de drakk regelmessig.
 
Produsentene og leverandørene skal også ha klart å finne frem til bedre og mer anonyme markedsføringsteknikker, og fortsatt er det mange illegale operatører innenfor de forbudte områdene, uten at politiet lenger synes å reagere på det. Dette er noe av det ungdommene selv sier de opplever, skriver BangkokPost
Grab Bike og Uber MOTO-motorsykkeldrosjer

En kriminell virksomhet i Thailand

Representanter for Grab Bike og Uber MOTO ble i dag beordret til møte med Thailands Land Transport Department, politi og militære. Virksomhetene har blitt advart men ignorert dette og fortsatt sine kampanjer, bl.a. på sosiale medier. Nå har de fått klar beskjed om at virksomheten er ulovlig, at den er kriminell, og at innflytelsesrike personer står bak.

Myndighetene hevder at virksomheten er urettferdig, sett i forhold til de andre motorsykkeltaxiene, som er underlagt bestemte regler og hvor det kreves at sjåførene har offentlig godkjenning, uniformert og at deres motorsykler er godkjent for persontransport.
 
Blir noen nå tatt straffes de med bøter på 2000 baht, 1000 baht for ikke å være riktig uniformert og 1000 baht for ikke å ha lisens for slik transport. Og politiet vil i tiden fremover være spesiell på utkikk.
 
Publikum oppfordres til ikke å benytte seg av disse tjenestene.
Snart kan en betale med

Visa-kort på 7-Eleven

Visstnok kan en nå bare bruke Thai Smart Card hvis en vil betale med kort på landets mange 7-Eleven. Men nå er det undertegnet en avtale med Visa, slik at disse kortene kan brukes.
 
Det skal i fjerde kvartal i år bli mulig på 7-Eleven utsalgene i Bangkok og på de store turistdestinasjonene. De andre områdene i landet kommer deretter.
Hua Hin - Bangkok - Rayong

Planer godkjent for høyhastighetstog

Styret for The State Railway of Thailand har nå godkjent planene for høyhastighetsjernbane og -tog mellom Bangkok og Hua Hin, og Bangkok og Rayong.
 
Prislappen skal være på til sammen 247 milliarder baht, og prosjektene skal gjennomføres som et statlig privat (PPP - public-private partnership policy) samarbeid.
 
De private investorene/selskapet vil ha driftsrett i 25 år, og inntektene skal deles mellom de private og staten. Anbudsinnhenting skal etter planen skje i år, og da med byggestart neste år. Byggingen av de to strekningene skal etter planen skje parallelt, for å spre både tid og kostnader.
Koh Tachai

Thailand stenger paradisøy

Turistene strømmer i hopetall til den thailandske paradisøya Koh Tachai. Og det er nettopp det som problemet. På grunn av masseturismens slitasje stenger myndigheter øya på ubestemt tid.

Koh Tachai har blitt et stadig mer populært reisemål for turister.
 
Naturen, strendene og korallrevene rundt øye er blitt påført alvorlige skader, skriver Bangkok Post.
 
– For å gi naturen en sjanse til å hente seg inn igjen før det er for sent, har myndighetene nå besluttet å stenge øya for besøkende turister, sier Tunya Netithammakul.
 
Koh Tachai er en del av øygruppen Similans nasjonalpark. (pf)
Verdens lengst regjerende monark.

Thailands konge fortsatt på sykehus

Kong Bhumibol Adulyadej blir behandlet for feber, en betent lunge og betente knær. Det opplyste thailands kongehus lørdag forrige uke.

Den nå 88 år gamle kongen har tilbrakt mesteparten av de siste årene på sykehus i Bangkok. Han har blitt behandlet for ulike lidelser og viser seg svært sjelden offentlig. I forrige uke opplyste kongehuset at Bhumibol hadde feber, lavt blodtrykk og betennelse i sin høyre lunge og begge knærne.

Kong Bhumibol AdulyadeVerdens er verdens lengst regjerende monark.
ASEAN-hovedsete i Bangkok

Honda med ny fabrikk i Thailand

Honda Motor Co har nå tatt i bruk sin nye fabrikk i Prachinburi, med muligheter til å produsere 120 000 biler i året. Det japanske konsernet har også valgt Bangkok til å være deres hovedsete i ASEAN-regionen.
 
17,5 milliarder baht ble investert i det nye anlegget. Honda satser sterkt på mer miljøvennlige biler, i tråd med Thailands politikk. Siste året eksporterte de 70 000 biler fra Thailand, til 50 land verden over. Anleggene her sto også for konsernets største eksport av bildeler.
2016 - årets fire første måneder

33 norske døde i Thailand

Ifølge informasjoner Dagbladet har fått fra utenrikstjenesten døde 1085 norske i utlandet i fjor, og av disse 85 i Thailand. I årets første fire måneder døde 33 i Thailand, og fortsetter det slik kan det i år bli flere døde en det var i toppåret 2014, da 102 døde.
 
Menn over 50 år utgjør den største gruppen, og de største hovedårsaker er trafikkulykker og helse.
 
Flere tusen norske oppholder seg i Thailand til enhver tid. Ifølge ambassaden har ca 6000 tremånedersvisum, mange titusener flere kommer på såkalt visa ved ankomst , og noen tusen har også årsvisum.
 
Ambassaden, forsikringsselskaper og kjentfolk advarer spesielt mot motorsykkelkjøring, enten det er å leie eller å sitte på. Trafikkmønsteret kan være kaotisk sett i forhold til norske forhold, og når situasjoner oppstår er det den sterkeste retts om gjelder. Alkohol er også i denne sammenheng er stort problem, hvor kanskje hverken utleiere, politi eller andre sjekker om en har drukket, skriver Dagbladet
”Profesjonell”

Mobiltelefontyv fanget i felle på flyplass

Kameraer på flyplassen Suvarnabhumi hadde oppfanget en person som syntes å ha stjålet mobiltelefoner fra passasjerer. Den 40 år gamle mannen ble mistenkt for å kunne ha gjort dette flere ganger, men denne gangen hadde sikkerhetspersonell satt opp en felle.
 
En mann ble plassert, tilsynelatende sovende, på et sete med mobiltelefonen på nabosetet innen armlengdes avstand. Og den antatte tyven kom, og ble fristet til å gripe tak i telefonen, hvoretter betjening stormet til å grep tak i ham.
 
Det viste seg at han også har hatt liknende raid på flyplassen Don Mueang. Nå kan tyven forvente seg fengsel i mellom ett til fem år og en bot på mellom 2 000 og 10 000 baht.
Nå er det nok

"Stopp å angrip turister".

Etter mange rapporter om vold og angrep mot turister, ikke minst i Pattaya, rykket et hundretalls politioffiserer og myndighetspersoner ut på Walking Street i Pattaya, med budskapet,: "Stopp å angrip turister".
 
Plakater og løpesedler ble delt ut, med klar beskjed; " Stopp å angrip turister " Løpesedler med kinesisk, thailandsk og engelsk tekst.
 
Alle ble bedt om å spre budskapet og at en nå mener alvor, og at bedrifter som ikke følger opp dette eller som lage problemer for turister, kan risikere ¨måtte stenge virksomheten i opptil fem år.
Pattaya Thailand

Norsk turist reddet fra drukningsdøden

En 57-årig norsk turist ble onsdag reddet fra en drukningsulykke ved Momento Resort i Pattaya, melder Pattaya People. 

Da redningsteamet ankom resorten, lå mannen nærmest livløs ved bassengkanten. En gartner på feriestedet hadde observert at mannen hadde drukket mye. Da nordmannen gikk opp til stupebrettet og gjennomførte et stup, kom han ikke opp av vannet.

Gartneren forteller da at han raskt kastet seg i vannet, og fikk dradd mannen opp av bassenget, før redningspersonel ble tilkaldt.

Nordmannen som var i en svært dårlig befatning, ble gitt førstehjelp på stedet, og ble senere fraktet til Pattaya Memorial Hospital. Den norske ambassaden i Bangkok har blitt varslet.

 

 

 

Innbyggere i Bangkok får varsel

Vær klar til å fylle opp med drikkevann

Saltnivåer i Bangkoks vann fra springen er i øyeblikket veldig lav, men dette kan endre seg raskt, etter at myndighetene bestemte at vannutslipp skal kuttes fra store oppstrøms dammer. Husholdningene blir nå derfor oppfordret til å forberede seg til å hamstre 60 liter ferskvann for å drikke, skriver Bangkok Post

Advarselen kommer etter at myndighetene onsdag kunngjorde at de vil kutte vannutslipp fra fire sentrale dammer i Chao Phraya River bassenget i et forsøk på å bevare vannreserver i dammene.

Les mer om vannmangelen her ! (engelsk)

Nyheter fra Thailand